MAЕ призова правителствата да инвестират повече в производството на водород

MAЕ призова правителствата да инвестират повече в производството на водород

MAЕ призова правителствата да инвестират повече в производството на водород

Правителствата трябва да увеличат инвестициите в производство на водород и вериги за съхранение, за да помогнат за намаляване на нетните емисии до нула. Това заявиха днес от Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Според базираната в Париж организация отделните държави и частните инвеститори са осигурили само четвърт от нужните 1,200 млрд. долара до 2030 г. за разработката на решения на база водород, така че той да се превърне в неразделна част световните стратегии за нулеви емисии.

В доклад на МАЕ се посочва, че усилията на правителствата трябва да са фокусирани върху използването на водорода в повече сектори и разработването на технологии, които да направят производството му от възобновяеми източници по-евтино.

Водородът е лек, лесен за съхранение и с голяма енергийна плътност. Освен това при употребата му като гориво водородът не отделя пряко замърсители и парникови газове. Цената на производството му и опасенията за начина, по който то се случва, обаче са бариера за по-широкото му използване.

Водородът, произведен от възобновяеми източници, може да струва между два до седем пъти повече, отколкото производството му от природен газ без улавяне на въглерод, се казва в доклада. В него обаче се отбелязва, че тази разлика може да бъде преодоляна чрез нови технологии и производство в по-голям мащаб.

„Днес почти цялото количество водород се произвежда от изкопаеми горива без технологии за улавяне на въглеродните емисии. В резултат се изхвърлят около 900 милиона тона емисии въглероден диоксид, което се равнява на общото количество от въглеродните емисии на Великобритания и Индонезия“, казват от МАЕ.

Общият капацитет на електролизерите, произвеждащи водород от вода, се е удвоил през последните пет години и близо 400 проекта са в процес на разработка или в ранен етап на развитие. Тези проекти трябва да увеличат доставките на водород до 8 млн тона годишно до 2030 г. спрямо под 50 хил. тона през 2021 г., се казва в доклада.

Това обаче е едва една десета от необходимите количества до 2030 година, за да се постигне въглероден неутралитет до 2050 година.

В момента 17 правителства имат водородни стратегии, а над 20 други обявиха планове за развитие спрямо само три страни през 2019 година, съобщи МАЕ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите