Москва: ЕС може да вини само себе си за енергийната криза

Москва: ЕС може да вини само себе си за енергийната криза

Европейският съюз носи вината за енергийната криза, в която се намира. Това заяви руският вицепремиер и бивш министър на енергетиката Александър Новак.

Глобалната криза в доставките на газ доведе до рязък скок на сметките на потребителите в цяла Европа, подклаждайки инфлацията и обвиненията, последно от шефа на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, че Москва изостря проблема, като ограничава вноса.

Новак заяви, че Русия е изпълнила дългосрочните си задължения към ЕС и добави, че кризата се дължи на късогледата политика на Европейския съюз и Европейската комисия, които в продължение на много години целенасочено се отдалечават от дългосрочните договор в опит да намалят зависимостта си от Русия.

Около 40% от вноса на природен газ в Европа идва от Русия.

Новак каза, че Русия има „огромни ресурси“ и че може да увеличи доставките за Европа. За целта обаче ще са нужни стабилни договори за насърчаване на инвестициите в производството. „Доставихме много повече на Германия, на Турция, на други държави, които избраха своите обеми“, каза той.

„Неправилното планиране и краткосрочната енергийна политика са проблем на европейските политици, които опитват да го прехвърлят на другите“, каза той.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ