Москва очаква по „Северен поток 2“ да потече газ още през януари. Берлин е на друго мнение

Москва очаква по „Северен поток 2“ да потече газ още през януари. Берлин е на друго мнение

Към Германия може да започне да тече газ по газопровода „Северен поток 2“ още през януари. Това заяви Павел Завални, ръководител на енергийния комитет на Държавната дума на Русия, предаде Ройтерс.

„Мога да кажа с високо ниво на сигурност, че първите потоци газ по „Северен поток 2“ ще потекат през януари“, коментира той по време на онлайн конфернеция.

„Защо съм толкова сигурен? На първо място, срока за неговото сертифициране изтича през януари, Не е в интерес нито на Германия нито на Европейския съюз да удължават допълнително този процес“, коментира Завални.

Според него дотогава запазите от газ в хранилищата ще намалеят, което ще повиши цените.

„Това ще бъде допълнителен стимул да не се протаква сертифицирането и и стартирането на „Северен поток 2“, каза той.

По-рано обаче германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur заяви, че сертифицирането на газопровода няма да се случи през първата половина на следващата година.

„Няма да има решение през първата половина на 2022 г“, коментира изпълнителният директор на Bundesnetzagentur Йохан Хоман.

Газопроводът ще пренася руски газ директно до Германия, заобикаляйки Украйна, която в момента е основен транзитен маршрут за руски доставки. Той е завършен от месеци, но остава неясно кога ще започнат доставките.

Руското външно министерство заяви миналата седмица, че се надява воденият от „Газпром“ проект да бъде сертифициран през пролетта, предаде агенция РИА.

Натискът върху проекта се засили през последните седмици на фона на дипломатическото напрежение между Москва и западните държави, предизвикано от опасенията от възможна руска атака срещу Украйна.

Европейският съюз, който зависи от Русия за газ, предупреди за „безпрецедентни мерки“ срещу страната, ако тя нападне Украйна. Тези мерки може да включват и санкции срещу газопровода

Германският регулатор съобщи, че операторът на газопровода Nord Stream 2 AG , който е регистриран в Швейцари, е започнал процеса на създаване на дъщерно дружество в Германия, както се изисква от германското законодателство.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ