Над 250 000 фирми ще получат отстъпка в цената на тока от 1 ноември

Над 250 000 фирми ще получат отстъпка в цената на тока от 1 ноември

Над 250 000 фирми ще получат отстъпка в цената на тока от 1 ноември

Намаления от 15 до 30 лв. на мегаватчас ще получат със сметките за ток от 1 ноември над 250 хиляди фирми у нас след като Комисията за енергийно и водно регулиране днес прие промени в методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция. Утвърдените изменения са в изпълнение на мерките, обявени от правителството и енергийния регулатор за ограничаване негативното влияние на скока на цените на свободния енергиен пазар. Те са насочени главно към малките и средни бизнес потребители, които са на свободния пазар на електроенергия, но не са сключили договор с търговец, а се снабдяват с електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция (ДПИ). Това е най-скъпият начин за снабдяване, въведен с дисциплиниращ ефект, за да стимулира потребителите да сключат договор с търговец на електроенергия. Към момента в тази ситуация са около 256 хиляди небитови потребители, или 41% от всички потребители, купуващи електроенергия от свободния пазар.

На практика, с това, което днес КЕВР прие, се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на небитовите потребители на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката е временна, за около 3 месеца, считано от 1 ноември т.г. като през това време фирмите, които купуват най-скъпия ток, трябва да си изберат доставчик и да сключат договор, за да излязат от сегмента със снабдяване от ДПИ, който е значително по-скъп.

Съгласно Методиката средната продажна цена на електроенергията на ДПИ е обвързана с цената на електрическата енергия на пазарен сегмент „Ден напред“ на организирания борсов пазар на електрическа енергия, като включва и компонента за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“. С приетите изменения, за посочения 3-месечен период, тази компонента ще бъде в размер на 5 на сто, но не повече от 10 лв./MWh, което ще намали средната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този начин за малките небитови клиенти се осигурява допълнителен преходен период, през който те ще могат да сключат договор с доставчик по свой избор.

Решението на регулатора за изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на ДПИ е изпратено за публикуване в „Държавен вестник“, с оглед нормативният акт да влезе в сила от 1 ноември 2021 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ