Операторът на "Северен поток-2" съди ЕС за поправките в Газовата директива

Операторът на Северен поток-2 съди ЕС за поправките в Газовата директива

Операторът на "Северен поток-2" съди ЕС за поправките в Газовата директива

Операторът на проекта за газопровод "Северен поток-2" - компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) - започна арбитражно производство срещу Европейския съюз заради поправките в Газовата директива , които не съответстват на Енергийната харта. Това съобщи на ТАСС говорителят на компанията Йенс Мюлер.

Мюлер уточни, че директивата за внасяне на промени дискриминира инвестициите на Норд стрийм 2, което представлява нарушаване на ангажиментите на ЕС по член 10 (1), който задължава да не се приемат такива дискриминационни действия. Освен това по думите му това е нарушение на ангажиментите на ЕС за създаване на справедливи и равни условия.

През април 2019 година Норд стрийм 2 информира Европейската комисия за спора въз основа на Договора за Енергийната харта относно промените в Газовата директива. През юни 2019 година се състоя среща на представители на ЕК и Норд стрийм 2, но споразумение не беше постигнато. Затова Норд стрийм 2 реши да поиска арбитражният съд да определи, че ЕС нарушава своите ангажименти по международното прави в съответствие с Договора към Енергийната харта, както и да задължи ЕС да отстрани нарушенията. Уведомление за арбитража е връчено на 26 септември 2019 година, съобщи компанията, предава БТА.

Норд стрийм 2 изпрати през април писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в което иска от ЕС официално потвърждение, че на основание обновената Газова директива спрямо "Северен поток-2" ще се прилагат условия, не по-лоши отколкото към други подобни газопроводи, доставящи газ в ЕС, инвестициите в които са били направени дълго време преди приемането на поправките в директивата..

През април ЕС одобри поправките на Газовата директива, отнасящи се до функционирането на морските газопроводи и следователно - прилагащи се към "Северен поток-2". Съгласно документа към новите и действащите морски газопроводи от трети страни в ЕС ще се прилагат правила, които вече действат при сухоземните тръбопроводи. По-специално става въпрос за "анбандлинг" - тоест добиващата компания не бива да притежава тръбопроводите, по които доставя газ. Правилата на ЕС освен това предвиждат достъп на трети страни до газопровода, недискириминационно ценообразуване и прозрачност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ