Операторът на „Северен поток 2“ ще може да оспори енергийните разпоредби на ЕС

Операторът на „Северен поток 2“ ще може да оспори енергийните разпоредби на ЕС

Операторът на „Северен поток 2“ ще може да оспори енергийните разпоредби на ЕС

Операторът на „Северен поток 2“, Nord Stream 2 AG има право да оспори европейските енергийни разпоредби в съдилищата на ЕС, включително изменената Директива на ЕС за газа, която беше приета бързо през 2019 г. Това се посочва в публикувано в сряда правно становище на главния юрисконсулт на Европейския съд Михал Бобек.

Подобни становища нямат сила на съдебно решение, но последващите присъди на висшия съдебен орган на ЕС почти винаги съответстват на тях, предава ТАСС.

„Nord Stream 2 AG може да оспори в съдилищата на ЕС законодателните норми, които разшириха обхвата на Директивата за газа на ЕС до газопроводи, свързващи Европейския съюз с трети страни“, се казва в документа.

Юристи на Европейската комисия обаче настояват, че операторът на "Северен поток 2" няма законно право да оспорва основните съдебни разпоредби на ЕС в областта на енергетиката. 

Припомняме, че по газопровода „Северен поток 2“, свързващ Германия и Русия, за първи път в неделя потече природен газ. Процедурата по запълването е стартирана на 4 октомври и ще се извършва постепенно до достигане на необходимото налягане. Първата от двете линии на тръбопровода е преминала през предварителни дейности за пускане в експлоатация с цел да се гарантира нейната цялост. Това включва вътрешна проверка със специални устройства, както и външни визуални и инструментални изследвания. Стъпките за предварително въвеждане в експлоатация на втората тръба са в ход.

Очаква се газопроводът да работи безупречно в продължение на поне 50 години. Общата му дължина е 1224 км, като се очаква годишният капацитет на двете линии да е около 55 млрд. кубични метра газ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ