Още по-ниски цени на газ и топлинна енергия от този месец

Още по-ниски цени на газ и топлинна енергия от този месец

Още по-ниски цени на газ и топлинна енергия от този месец

От днес природният газ е с 11,31 на сто по-евтин, а топлоенергията поевтинява средно с 3,95%, реши окончателто Комисията за енергийно и водно регулиране. Регулаторът утвърди окончателно внесеното по-рано днес актуализирано предложение на "Булгаргаз" да продава киловатчас синьо гориво за 22,35 лв. без такси и налози през месец май. С намалението от април, кумулативното поевтиняване на цената на природния газ е почти 25%. 

Новата цена за крайните потребители обаче няма да е една и съща. С допълнителни 5% ще бъдат намалени сметките в София. Във Враца намалението ще е с 4%. В Бургас, Плевен, Велико Търново и Разград поевтиняването през май ще е до 3 на сто, а във Варна и Пловдив промяната е само с процент.

Тези цени ще действат до края на месеца, след което КЕВР отново ще се произнесе. Подготвят се и промени в Наредбата за топлоснабдяването, според които цената на природния газ за топлофикациите да се определя един път годишно, а оттам и цената на парното, съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. С новата методика ще се избегнат месечните колебания в цените на парното. Практиката сочи, че обикновено от пролетта цената на газа на газовите хъбове пада, а през есента, точно преди зимния отоплителен сезон се вдига.

Още следващата седмица ще започнат да се одобряват промените в цените на газа със задна дата от август 2019 до края на март 2020 г. , съобщи още Иван Иванов. В първата седмица ще се одобряват цените за август и септември, седмица по-късно за другите два месеца. Иванов смята, че комисията ще определи цените за по-малко от месец, колкото е законовият срок и така „Булгаргаз“ ще може по-бързо да върне надвзетите пари на клиентите си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ