Петролът поскъпна на фона на ограничените доставки*

Петролът поскъпна на фона на ограничените доставки*

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, след като инвеститорите се обзаложиха, че предлагането ще остане ограничено на фона на проблемите с добива, от които страдат някои производители, докато глобалното търсене е под натиска на варианта Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,41 долара, или 0,48%, до 86,47 долара за барел, след като по-рано достигна 86,71 долара за барел - най-високото ниво от 3 октомври 2018 г. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,61 долара, или 0,73%, до 84,43 долара за барел.

Този ръст идва след силното рали от миналата седмица, когато брентът поскъпна с 5%, а WTI – 6%.

Неистовото купуване на петрол, водено от проблемите с доставките и признаците, че вариантът на Омикрон няма да бъде толкова разрушителен за търсенето на гориво, тласна стойностите на суровия петрол до многогодишни върхове, което предполага, че ралито на фючърсите на Брента може да се задържи още известно време, посочват търговци.

„Бичите настроения продължават, тъй като (групата производители) ОПЕК+ не осигурява достатъчно предлагане, за да отговори на силното глобално търсене“, каза Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd.

Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници, начело с Русия, известни като ОПЕК+, постепенно разхлабват съкращенията на производството, въведени при срив на търсенето през 2020 г.

Много от по-малките производители от групата обаче не могат да увеличат предлагането с квотите, които са им позволени, а други се опасяват да не изпомпват твърде много петрол в случаи на нови проблеми, свързани с COVID-19.

„На фокус излиза летният ръст на търсенето, особено в Европа и САЩ, който може да бъде по-голям от миналогодишният, ако надеждите, че Омикрон най-накрая ще превърне коронавируса от пандемия в ендемия, се реализира“, коментира Вандана Хари от Vanda Insights.

„Това, което се вижда по-нататък, е летният ръст на търсенето, особено в Европа и САЩ, който може да бъде по-голям от миналогодишния, ако нарастващата надежда около Omicron най-накрая да превърне COVID от пандемия в ендемия се окаже вярна“, каза Вандана Хари, енергетика анализатор във Vanda Insights.

На пазара се отразиха и притесненията, породени от информацията, че Китай ще освободи суров петрол от националните си стратегически запаси около празниците за Лунната Нова.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ