Природният газ поскъпва с близо 14%

Природният газ поскъпва с близо 14%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано  от 1 май, в размер на 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора.

Това е увеличение с 13,73% спрямо цената за април от 142,59 лева за мегаватчас.

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“, се казва в съобщението на регулатора.

„В изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ предприе действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители“, посочват от КЕВР.

От регулатора допълват, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

За месец юни се очаква газът да струва около 140 лв. за мегаватчас, с което цената ще се върне близо до нивата от април.

„Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“.  Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе  официално заявление с предложение за цена за месец юни“, посочват от регулатора.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ