Пускането на "Северен поток 2" може да бъде за май догодина

Пускането на "Северен поток 2" може да бъде за май догодина

Процесът на получаване на разрешение от германския регулатор за експлоатация на газопровода "Северен поток 2" може да се проточи до 8 май. Толкова време имат право да използват властите на Германия и ЕС, за да разгледат този въпрос в съответствие с правните норми, пише Bloomberg, цитиран от ТАСС

Процесът на сертифициране обаче, наред с други неща зависи от енергийната ситуация в Европа и може да се влоши, посочва агенцията. През есента спот цените на газа в Европа се повишиха значително на фона на повишеното търсене в Азия и ниското ниво на запълване на газохранилищата в страните от континента. В същото време доставките на енергия по "Северен поток 2" могат да започнат на следващия ден след получаване на лиценза, подчертава Bloomberg.

Изпълняващият длъжността германски канцлер Ангела Меркел подкрепи проекта, въпреки съпротивата на САЩ и някои страни от ЕС, както и Украйна. Потенциалният бъдещ канцлер Олаф Шолц е малко вероятно да промени позицията на правителството по този въпрос, предполага агенцията.

Федералната мрежова агенция на Германия трябва да вземе предварително решение за сертифициране до 8 януари, след което то ще бъде представено за двумесечен преглед на Европейската комисия, чиято присъда няма да бъде обвързваща, но този орган на ЕС може да забави процеса за още два месеца, до 8 май. Едва след това германският регулатор ще може да издаде лиценз.

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември. За да започне изпомпване на газ, от оператора на проекта се изискваше да представи сертификати за съответствие с техническите стандарти на Минния орган на Стралзунд. Изисква се и регистрация като независим транспортен оператор - Федералната мрежова агенция на Германия трябва да публикува проект за решение до 8 януари 2022 г. Тази агенция не може да забрани търговското изпомпване на газ, но ако то започне преди получаване на регистрацията, операторът ще бъде глобен. Тази регистрация е необходима за съответствие с Директивата на ЕС за газа.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е изключително комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. На 13 октомври президентът Владимир Путин по време на пленарната сесия на Руската енергийна седмица нарече политически мотивирани изявленията за използването на енергия от Москва като оръжие. Той посочи, че "дори през най-трудните периоди на Студената война Руската федерация редовно, непрекъснато, изпълнявайки изцяло договорните си задължения, доставяше газ за Европа". Предвидено е газопроводът да бъде пуснат в експлоатация до края на тази година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ