Разкриха колко спечели "Газпром" от бурното поскъпване на синьото гориво

Разкриха колко спечели "Газпром" от бурното поскъпване на синьото гориво

Приходите на Газпром от износ на газ за януари-ноември миналата година са се изстреляли повече от два пъти в сравнение със същия период на 2020 г. и възлизат на 47,02 милиарда долара. Сумата е разкрита в материалите на Федералната митническа служба (FCS) на Русия, съобщават руски медии

Физическият обем на износа на газ за този период нараства с 2,5% (до 186,8 млрд. куб.м). През ноември компанията е увеличила продажбите в чужбина с 3,1% спрямо октомври (до 14,3 млрд. куб. м). В стойностно изражение износът се е увеличил с 16,8 процента до 7,2 милиарда долара.

В предпоследния месец на миналата година средната експортна стойност на доставките на газ нарасна до 503,5 долара за хиляда кубически метра срещу 443,5 долара през октомври.

Приходите на компанията "Сахалин Енерджи" и "Ямал LNG" от износ на втечнен природен газ (ВПГ) също са се увеличили, но далеч с по-малък марж от 4,3 процента за януари-ноември 2021 г. до 6,76 млрд. Руската митническа служба също така отчита, че през януари-ноември Русия е увеличила износа на петрол в стойностно изражение с 49,5% до 99,404 млрд. долара. Приходите от доставки на електроенергия възлизат на 1,1 милиарда долара, което е 2,6 пъти повече в сравнение с 11-те месеца на 2020 г.

През септември 2021 г. редица евродепутати призоваха Европейската комисия да започне разследване срещу Газпром заради рекордното увеличение на цените на газа. Представители на Полша и балтийските страни поискаха да бъдат проучени действията на компанията, което според тях е провокирало бурният и продължителен ценови ръст.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ