Русия остава най-голям доставчик на суров петрол в ЕС

Русия остава най-голям доставчик на суров петрол в ЕС

Русия остава най-голям доставчик на суров петрол в ЕС

Русия е основен доставчик на суров петрол в Европейския съюз, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат.

През 2018 г. държавите-членки на ЕС са внесли 508,4 милиона тона суров петрол от трети страни, което е намаление със 7,5% в сравнение с 2008 г., когато са внесени 549,7 милиона тона. Ограниченията, свързани с пандемията могат да акцентират още повече върху тази тенденция.

Почти две трети от вноса на суров петрол идват от шест страни. Най-големият дял идва от Русия (151,6 млн. тона, или 30% от общия внос на суров нефт в ЕС), следван от Ирак с 44,0 млн. тона или 9%. След това са Саудитска Арабия с 37,8 милиона тона, Норвегия с 36,7 млн. т., Казахстан с 36,5 млн. т. и Нигерия с 35,9 млн. т., като всеки представлява 7% от общия внос в ЕС.

[[{"fid":"353488","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":609,"width":995,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Графика на Евростат

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ