САЩ заплашиха със санкции участниците в руските газопроводи към Европа

САЩ заплашиха със санкции участниците в руските газопроводи към Европа

САЩ заплашиха със санкции участниците в руските газопроводи към Европа

Възможно е САЩ да наложат санкции срещу компании,  които инвестират в два газопроводни проекта, доставящи руски природен газ към Европа. Това съобщи днес американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Ройтерс.

Става дума за Турски поток и Северен поток 2. В България пък се планираше продължение на Турски поток към Сърбия, което премиерът Борисов наричаше Балкански поток. Санкциите са според американски закон от 2017 г. 

„Няма да толерираме подкрепа от страна на компании за проекти, които целят увеличаване на руското влияние. Излезте от тези проекти, в противен случай рискувате да поемете всички негативи!“, предупреди Помпео.

Така, той потвърди появилите се по-рано днес информации, че се очаква подобен ход от Вашингтон. 

САЩ спират през санкции газовите проекти у нас?

САЩ се опитват да се намесят на газовия пазар, който почти изцяло е доминиран от Русия, като доставят с танкери добит в шистови находища втечнен природен газ.

Външният министър на Русия Мария Захарова реагира незабавно като заяви, че санкции срещу газопроводите представляват политически натиск, предаде ТАСС. „Използват политически натиск, за да установят нелоялна конкуренция. Това е символ на слабост в американската система, която освен силови методи не може да предложи нищо друго“, каза тя.

Турски поток пренася газ под Черно море до Турция с капацитет 31,5 млрд. куб. м. годишно.

Северен поток 2 трябва да доставя 55 млрд. куб. м. газ годишно към Германия под Балтийско море, като заобикаля Украйна и удвоява капацитета на Северен поток 1. Партньори в Северен поток 2 са OMV, Uniper, Wintershall, Dutch Shell и Engie.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ