Шефът на Международната агенция по енергия упрекна Русия за газовата криза в Европа

Шефът на Международната агенция по енергия упрекна Русия за газовата криза в Европа

Директни упреци към Русия за газовата криза в Европа отправи изпълнителният директор на Международната агенция по енергия (МАЕ) Фатих Бирол, предаде Асошиейтед прес. Според него високите цени на газа и ниските нива за запълненост на хранилищата до голяма степен се дължат на поведението на държавния газов доставчик Газпром.

Русия би могла да доставя поне с 30 на сто повече газ през съществуващите газопроводи, посочи на онлайн конференция ръководителят на 30-членната организация, базирана в Париж. Това би се равнявало на около 10 процента от европейското дневно потребление - почти колкото обемът, който според представители на сектора ще бъде необходим, за да се избегне голям недостиг в случай на по-студено от очакваното време.

За разлика от други доставчици като Норвегия, Алжир и Азербайджан, които увеличиха доставките си за Европа, Газпром е намалил износа си за Европа с 25 процента през четвъртото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година въпреки високите пазарни цени, изтъкна Бирол. Той подчерта, че по-ниските доставки на руски газ съвпадат със засилването на геополитическото напрежение около Украйна, но не пожела да потвърди тезата в журналистически въпрос, че Русия използва газа за политически натиск срещу Западна Европа. 

Руският президент Владимир Путин увери, че Газпром е изпълнил ангажиментите си по дългосрочните договори и обвини за високите спотови цени на газа в Европа да се премине към силно променливо краткосрочно пазарно ценообразуване. Освен това по думите му германски клиенти на газ препродават руски газ на Полша и Украйна, вместо да отговорят на нуждите на собствения си пазар.

Подземните газохранилища са запълнени едва на около 50% от капацитета си в сравнение с исторически високите нива от 70% миналата година по същото време и този недостиг е фактор за скокообразното поскъпване на синьото гориво. Това е търговска възможност, от която Газпром не се възползва, коментира Бирол и изтъкна, че именно Газпром е отговорен до голяма степен за ниските нива в газохранилищата, тъй като компанията е в основата на половината от дефицита на складирания газ, въпреки че притежава едва 10 процента от европейските складови мощности.

"Несигурността около цените и доставките остава голяма, а по-голямата част от отоплителния сезон все още предстои", отбеляза Бирол. Той допълни, че доставките на втечнен природен газ с кораби помагат, но навременното им пристигане е ограничено от продължителното време, необходимо за транспорта.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ