Строителството на "Северен поток 2" е напълно завършено 

Строителството на Северен поток 2 е напълно завършено 

Строителството на "Северен поток 2" е напълно завършено 

Акциите на "Газпром" поскъпнаха по време на търговия на Московската борса с 1,36% до 330 рубли след новината за завършването на строителството на "Северен поток - 2". При откриването на търговията хартията на газовия холдинг добави 0,81% в цената и се търгуваше на 327,2 рубли на акция.

По-рано от "Газпром" обявиха, че строителството на газопровода "Северен поток 2" е завършено напълно тази сутрин в 8:45 часа московско време. Новината беше съобщена на сутрешната оперативна среща в "Газпром" председателят на Управителния съвет Алексей Милър, информира ТАСС.

Компанията очаква да въведе в експлоатация газопровода до края на годината. Според "Газпром" тази година през газопровода "Северен поток 2" могат да бъдат доставени 5,6 милиарда кубически метра газ.

Агенция Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че "Газпром" планира да започне доставките на газ през първата линия от "Северен поток 2" от 1 октомври, а през двата тръбопровода - до 1 декември.

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две линии на газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарският Allseas изостави полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. От декември 2020 г. строителството на газопровода беше възобновено, припомня агенцията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ