Търсенето на електроенергия нараства по-бързо от дела на възобновяемите източници

Търсенето на електроенергия нараства по-бързо от дела на възобновяемите източници

Световното търсене на електрическа енергия нараства по-бързо, отколкото разпространението на възобновяемите енергии, поради което все повече се прибягва до употреба на изкопаеми горива, най-вече въглища, които пък са основните източници на глобалното затопляне. Това предупреди днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес.

Търсенето на електроенергия се очаква да се увеличи с 5% през 2021 година заради възстановяването на икономиката, половината от което ще бъде покрито от изкопаеми горива, газ, но най-вече въглища. Това ще доведе до рекордни равнища на въглеродните емисии през 2022 година от сектора на електроенергията, се посочва в шестмесечния доклад на агенцията за пазара на електроенергия.

Търсенето на електроенергия, което е най-голямо в Азия - най-вече в Китай и Индия - ще се увеличи с 5% тази година и с 4% идната година, след като се понижи с 1% през 2020 година заради пандемията, информира БТА.

Делът на енергията от възобновяеми източници (язовири, вятърна, слънчева и други) се очаква да нарасне значително, с около 8% през 2021 година и с 6% през 2022 година, прогнозира МАЕ, позовавайки се на водещите икономически тенденции и измерванията в отделните страни.

Тя обаче вероятно ще покрие само половината от обявеното допълнително търсене на електроенергия. Около 45% ще се осигуряват от изкопаеми горива (40% през 2022-а), а останалите пет процента - от ядрена енергия. 

Вследствие на това въглеродните емисии от сектора на електроенергията, след като намаляха през последните години, се очаква да нараснат с 3,5% през 2021 година и с 2,5% през 2022 година и да достигнат нов рекорд.

Според МАЕ ако светът иска да постигне въглеродна неутралност до 2050 година, то трябва да започне първо да намалява емисиите в сектора на електрическата енергия, който най-лесно може да бъде декарбонизиран. Това означава производството на електричество чрез въглища, предизвиквайщи най-много глобалното затопляне, да намалява с над 6 на сто годишно през 2020-25 година. На този етап обаче се очаква то да се увеличи с 5% през тази година и с 3 на сто догодина.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки