Украйна отразяна в новия договор между Русия и Унгария за доставка на газ

Украйна отразяна в новия договор между Русия и Унгария за доставка на газ

Украйна отразяна в новия договор между Русия и Унгария за доставка на газ

Русия се договори с Унгария за дългосрочни доставки на газ, които обаче ще заобикалят Украйна. Шефът на "Газпром" Алексей Милер и унгарският министър на външните и икономическите отношения Петер Сиярто подписаха нов договор за доставка на газ в Будапеща до края на 2036 г., съобщи РИА Новости.

Руската компания ще продава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно на Унгария в продължение на 15 години, като 3,5 милиарда кубически метра газ ще постъпват през Сърбия, а един милиард през Австрия. Споразумението трябва да влезе в сила на 1 октомври. Той предвижда възможност за промяна на условията след 10 години.

Вносът на руски газ в Унгария за миналата година е бил 8,6 милиарда кубически метра - втори по големина за последните 12 години. Украинското външно министерство вече осъди споразуменията между страните относно дългосрочните доставки на газ, които ще заобикалят страната.

Министерството заяви, че е "изненадано и разочаровано от решението на Унгария". „Ние считаме това за изключително политическо, икономически неоправдано решение, взето в угода Кремъл и в ущърб на националните интереси на Украйна и украинско-унгарските отношения“, отбелязва украинското външно министерство.

Оттам добавях, че за Унгария в бъдеще ще бъде по -изгодно да получава газ транзитно през газотранспортната система на Украйна, което позволява „най -краткия път за непрекъснато доставяне на газ за европейските страни“. Украинската страна също така ще се обърне към Европейската комисия с искане за оценка на новия договор, който според външното министерство „ще окаже значително влияние върху енергийната сигурност на Украйна и Европа“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ