Въглищата станаха най-скъпия източник на енергия

Въглищата станаха най-скъпия източник на енергия

Въглищата станаха най-скъпия източник на енергия

Въглищата, които обикновено са най-неекологичният и най-евтиният вариант за получаване на енергия, в момента са най-скъпото изкопаемо гориво в света, съобщава Bloomberg. Епичният срив на цената на петрола през изминалия месец означава, че глобалният показател за суров петрол вече е с цена под най-широко търгувания договор за въглища на енергийна равностойност. Австралийските въглеродни въглища в Нюкасъл на ICE Futures Europe се продават за $66,85 за метричен тон, еквивалент на $27,36 за барел петрол. Фючърсите на Brent завършиха с $26,98 за барел в петък.

Сривът на петрола означава, че въглищата са най-скъпото изкопаемо гориво

Въпреки че използването на въглища в САЩ и Европа намалява поради евтин природен газ и възход на възобновяемите енергийни източници, потреблението продължава да нараства в Азия, където традиционно това е най-евтиният вариант за бързо развиващите се пазари с енергия. Въглищата са най-мръсното изкопаемо гориво, което отделя около два пъти повече въглероден диоксид от природния газ и 30% повече от бензина при изгарянето.

Новото класиране на най-високите цени, което е по-скоро функция на внезапния спад на цените на петрола, отколкото скока на търсенето на въглища, трябва да стимулира превключването на инсталации и инвестиции далеч от въглищата. В краткосрочен план, използването на въглища в Япония може да падне това лято в полза на по-евтиния втечнен природен газ, според Goldman Sachs Group Inc.

Освен това анулирането на полети и ограниченията за пътуване може да намалят глобалната употреба на петрол с цели 20%, докато Саудитска Арабия и Русия са на път да наводнят пазара с допълнителни доставки. Това намали цената на Brent-а с около 60% от началото на годината. Пазарите на електроенергия в Азия, които са най-големите клиенти на морски въглища, бяха по-устойчиви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ