Белгия вади 1,5 млн. евро срещу фалшивите новини

Белгия вади 1,5 млн. евро срещу фалшивите новини

Белгия вади 1,5 млн. евро срещу фалшивите новини

От следващата година в Белгия ще бъде въведена система за проверка на фактите, съобщават местни медии.

Вицепремиерът Александер де Кро уточнява, че системата ще разполага с бюджет от 1,5 милиона евро и ще бъде създадена по препоръка на ЕС. Целта е гражданите да имат възможност да установяват по-лесно кои организации стоят зад някои публикации в интернет. По този начин ще станат по-ясни източниците, а зрителите ще могат по-лесно да разпознават подправени изображения, предава БТА.

Въвеждането на системата е особено важно в навечерието на предстоящите избори, коментира Де Кро. По неговите думи чуждестранни създатели и разпространители на пропаганда само чакат да взривят демократичния дебат в страната.

Премиерът Шарл Мишел добавя, че всеки ден носи нов слух и нови спорове в обществото. Твърде често падаме в капана на фалшиви новини, които не проверяваме. Искаме ли свят, в който демокрацията вече не е в ръцете на демократите, пита той. Проверката на фактите е от съществено значение в общество, основано на ценности и свободи. Не се страхуваме от обективните факти, а се стремим към тях, пояснява премиерът.

В последните месеци Белгия на два пъти пострада от фалшиви новини. През май и през септември сайтът на най-гледаната френскоезична телевизия в страната бе имитиран, за да се разпространят неверни твърдения - веднъж за оставка на вътрешния министър и втори път за "взрив" в местна атомна централа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ