Бизнесът очаква смели предложения от европейските правителства за фискални стимули

Бизнесът очаква смели предложения от европейските правителства за фискални стимули

Бизнесът очаква смели предложения от европейските правителства за фискални стимули

Големи бизнес групи в Германия, Франция и Италия приканиха европейските правителства да увеличат съвместните си усилия за фискално стимулиране срещу икономическия спад, причинен от епидемията от COVID-19. Според тях отговорът на ЕС срещу кризата трябва да бъде от безпрецедентен мащаб, информира Асошиейтед прес.

Призивът им, поместен на четири страници, е публикуван снощи от федерацията на германската промишленост (BDI), федерацията на италианската промишленост Конфиндустрия (Confindustria) и френската работодателска организация Медеф (Medef). 

Според бизнес организациите, европейските усилия за стимулиране на икономиката трябва да надхвърлят първия пакет от спешни мерки на европейско равнище, включващи заеми и гаранции от Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и спасителния фонд - Европейския стабилизационен механизъм. И призоваха европейските лидери бързо да одобрят смело предложение за бъдещия бюджет на ЕС и за Европейския фонд за възстановяване.

Лидерите на 19-те страни от Еврозоната одобриха спешни заеми до 540 милиарда евро, но не успяха да се споразумеят за емитирането на общ дълг или така наречените коронаоблигации. Италия, която беше най-тежко засегната от коронавируса, се сблъсква с високи равнища на съществуващия дълг, които биха могли да ограничат разходите за стимулиране. Общите заеми и фискални трансфери биха били по-добрата форма за Рим. 

Девет от 19-те страни от Еврозоната, включително Франция, Испания, Италия и Ирландия подписаха писмо, подкрепящо общите заеми. Европейските лидери препратиха въпроса към ЕК, която разработва предложение за фонд за възстановяване. Отделни правителства предложиха стимули за бизнеса на национално равнище с различен размер.

Бизнес лидерите обявиха още, че силният фискален отговор трябва да включва висока степен на солидарност и добър баланс между заемите и грантовете.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ