България сред държавите в ЕС с най-кратка очаквана продължителност на трудовия живот

България сред държавите в ЕС с най-кратка очаквана продължителност на трудовия живот

През 2020 година очакваната средна продължителност на трудовия живот за 15-годишните в ЕС е достигнала 35,7 години, което е с 0,2 години под нивото за 2019 г., сочат данните на Европейската статистическа служба Евростат. Това е първо понижение на показателя от 2000-та година насам.

През 2020 г. средната очаквана продължителност на трудовия живот в България е била 33,5 години, като по-кратка продължителност е регистрирана само в четири страни - Белгия (33,4 години), Гърция и Хърватия (по 32,8 години) и Италия (31,2 години).

Най-дългата очаквана продължителност на трудовия живот сред членките на ЕС се наблюдава в Швеция (42 години), Нидерландия (41 години) и Дания (40 годни). Това са единствените страни, при които показателят е над 40 години. След тях се нареждат Естония (39,2 години), Германия (39,1 години) и Финландия (38,8 години)

[[{"fid":"376310","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1331,"width":1701,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

От Евростат отбелязват, че броят години, през които хората могат да очакват да бъдат част от работната сила (заети или безработни) по време на своя жизнен цикъл, е повлиян и от кризата с COVID-19. Като фактор за понижаването на показателя се посочва и ситуация, при която хора, предлагащи труд и търсещи работа, може би са се отказали заради ниски очаквания за възвръщаемост и следователно са отпаднали от работната сила, намалявайки очакваната продължителност на трудовия живот.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ