България ще излезе с позиция в защита на Унгария

България ще излезе с позиция в защита на Унгария

България ще излезе с позиция в защита на Унгария

Българското правителство ще изготви позиция срещу започнатата от Eвропарламента процедура за безпрецедентни санкции срещу Унгария. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбрата Красимир Каракачанов след днешното заседание на Министерски съвет. Той поясни, че анонсираното преди дни предложение на "Обединени патриоти" за позиция, която е против налагането на санкции на Унгария, е прието единодушно от министрите.

Кабинетът единодушно е приел да се стартира "процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на Европейския съюз за започване на процедура срещу Унгария по член 7-и от Договора за Европейския съюз.", обясни Каракачанов. "Смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Както днес това се прокарва срещу Унгария, а има подобни опити подобни решения да бъдат взети и срещу Полша, утре по някакъв повод - дори вземете Джендърската конвенция - някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано срещу България", коментира той

След като правителството изготви позицията си, тя трябва да бъде утвърдена и от Народното събрание. Подкрепа за Унгария вече обявиха правителствата на Полша и Чехия.

Според мнозинството в европарламента, Будапеща нарушава основни принципи на Евросъюза, като свободата на словото например. Гласуваният срещу нея доклад от евродепутатите на практика е предложение да се задейства процедура за отнемане на правото й на глас при вземане на решения в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ