България стиска здраво гражданството, не го дава на чужденци, отчете Евростат

България стиска здраво гражданството, не го дава на чужденци, отчете Евростат

България стиска здраво гражданството, не го дава на чужденци, отчете Евростат

България е сред страните с по най-малко издадени гражданства на чужденци. През 2017 г. паспорт са получили едва 944 души, което е с 44% по-малко в сравнение с 2016 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо в ЕС през 2017 г. гражданство са получили над 825 000 чужденци, главно от Мароко, Албания и Индия. Най-често мароканците получават паспорти от Италия, Испания и Франция. Албанците взимат паспорти главно от Гърция и Италия, а индийците - от Великобритания.

[[{"fid":"328216","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":805,"width":1345,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Румънците, поляците и британците са били най-честите получатели на гражданство от друга страна от ЕС. Броят на британците, потърсили паспорт от друга страна в ЕС, се е удвоил, показват данните. Според статистиката най-често (при 37,8 на сто от случаите) държавите от ЕС предоставят паспорти на граждани от други страни от Общността, както и на африканци (27,4 на сто), азиатци (20,6 на сто), американци (11,4 на сто).

Най-често през 2017 г. гражданство у нас са получавали украинци (22,3 на сто), руснаци (19 на сто) и турци (12 на сто). Сравнено с останалите в ЕС, нашата страна е била сред тези, които най-рядко са предоставяли паспорт на чужденци спрямо броя на местното население.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ