България вече не е сред страните с най-голям спад на безработицата в ЕС

България вече не е сред страните с най-голям спад на безработицата в ЕС

Безработицата в еврозоната през януари е запазила декемврийското си равнище от 7,4 на сто - най-ниското от май 2008 година, отчете днес европейската статистическа служба Евростат.

Тази цифра отговаря на прогнозите на анализаторите, анкетирани от компанията за финансови услуги Фактсет (Factset), отбелязва Франс прес.

На годишна основа показателят е спаднал спрямо 7,8 процента за януари 2019 година.

В целия ЕС безработицата също е останала стабилна спрямо декември на равнище 6,6 процента през януари и бележи понижение спрямо 6,9 процента за същия месец на миналата година. В ЕС показателят в момента е най-нисък от началото на месечната статистика през януари 2000 година.

През януари 2020 година година България вече не е сред страните в ЕС с най-голям спад на безработицата на годишна основа, след като два поредни месеца беше в тази група, сочат данните на сайта на Евростат.

В страната ни януарската безработица е 4,1 на сто спрямо 4,2 на сто през декември и 4,8 процента през януари миналата година, информира БТА.

Най-силно годишното понижение продължава да бъде в Гърция (от 18,6 процента на 16,5 процента между ноември 2018 година и ноември 2019 година), следвана този път от Кипър (от 7,6 процента на 6 процента) и Хърватия (от 7,2 процента на 6,1 процента).

През януари спрямо година по-рано равнището на безработицата се е понижило в 19 страни членки, останало е стабилно в Германия и Румъния и се повишило в Естония, Словения, Португалия, Литва, Люксембург и Швеция.

Най-ниска е безработицата в Чехия (2 процента) и Полша (2,9 процента, а най-висока - в Гърция (16,5 процента) и Испания (13,7 процента).

България е на осмо място от 27 страни.

През януари безработицата сред младежите е достигнала съответно 14,9 процента в ЕС и 15,6 процента в еврозоната спрямо 14,1 процента и 15,3 процента през декември. На годишна основа има спад. Най-ниска младежка безработица е отчетена в Чехия (5,3 процента), а най-висока - в Испания (30,6 процента).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ