До края на септември ще започне изплащането на средствата за възстановяване на икономиката в ЕС

До края на септември ще започне изплащането на средствата за възстановяване на икономиката в ЕС

До края на септември ще започне изплащането на средствата за възстановяване на икономиката в ЕС

До края на септември може да се очаква, че ще започне изплащането на средствата за възстановяването на икономиката в ЕС. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като в нейно присъствие днес бе подписано споразумението между Европейския парламент и Съвета на ЕС. Подписи под документа поставиха председателят на ЕП Давид Сасоли и португалският премиер Антониу Коща, преходен председател на Съвета на ЕС, информира БТА.

"Това е исторически акт", заяви Сасоли на последвалата пресконференция. Той изрази очакване парламентите в страните от ЕС бързо да ратифицират споразумението, което предвижда въвеждането на нови данъци за осигуряване на "собствени" приходи за европейския бюджет.

"С утвърждаването на споразумението ЕК ще може да изтегли заем от финансовите пазари за осигуряване на 750 милиарда евро за икономическо възстановяване. ЕК разисква с 19 страни плановете им за възстановяване с европейски средства, със седем страни се водят начални преговори. Средствата от бюджета следва да бъдат насочени основно за природосъобразна и цифровизирана икономика. ЕК е готова 30 на сто от средствата за възстановяване да бъдат осигурени веднага щом процесът по ратификация приключи. Това може да се очаква до средата на годината", посочи Фон дер Лайен. 

Португалският премиер Антониу Коща настоя за бързо начало на обсъждането на националните планове за икономическо възстановяване. "До края на април първите планове трябва да бъдат одобрени", добави той.

"Средствата са необходими за живота на хората", отбеляза председателят на ЕП Давид Сасоли. 

Председателят на ЕК отбеляза, че до края на лятото би трябвало 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 и едновременно с това да бъдат осигурени средствата за подсилване на икономиката. 

Фон дер Лайен пое цялата отговорност за успехите и неуспехите на ЕК, включително по въпроса с липсващите доставки от ваксината на AstraZeneca и свързания спор около ирландската граница и ограниченията за износ на ваксини от ЕС.

"Не трябваше изобщо да мислим за прилагане на ограничения за ирландската граница, но важното е, че имаме днес добро решение. Подценихме липсата на достатъчно мощности за производство на ваксините, но беше свършена огромна работа и днес ЕС разполага с три одобрени препарата", заяви председателят на ЕК. По думите й, ще има още трудности и закъснения, но никъде другаде в света никой не се е справил толкова бързо, колкото Европа, с осигуряването на средства за имунизация и за икономическо развитие.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам