Ако сделката на Мей бъде отхвърлена - или ще има Брекзит без сделка, или никакъв Брекзит

Ако сделката на Мей бъде отхвърлена - или ще има Брекзит без сделка, или никакъв Брекзит

Ако британският парламент отхвърли проекта на правителството на Тереза Мей за Брекзит, изборът ще бъде или Брекзит без сделка, или никакъв Брекзит. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е в Буенос Айрес за срещата на върха на Г-20, предаде Ройтерс.

Европейският съюз е готов за всеки сценарий, ако британският парламент отхвърли сделката за Брекзит, добави Туск.

"Няколко дни преди гласуването в Камарата на общините става все по-ясно, че тази сделка е възможно най-добрата - всъщност единствената възможна", каза той, като изключи всякаква възможност за предоговаряне от страна на ЕС, ако британският парламент не приеме споразумението на 11 декември, предаде БТА.

"Ако тази сделка бъде отхвърлена в Камарата на общините, оставаме с . . . алтернатива: никаква сделка или никакъв Брекзит изобщо. Искам да ви уверя, че ЕС е готов за всеки сценарий", заяви Туск.

Той ще председателства среща на върха на ЕС два дни след гласуването в британския парламент по сделката, определяна и от Мей като най-добрата за Лондон.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март, но някои се надяват, че напускането може да бъде спряно.

Туск изрази увереност, че ЕС ще удължи икономическите си санкции срещу Русия след руските действия срещу украински кораби в Азовско море.

Той определи като "напълно неприемлива" употребата на сила от Русия срещу украинските кораби в края на миналата седмица.

"Европа е единна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Затова съм сигурен, че ЕС ще удължи санкциите срещу Русия през декември", каза Туск в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина.

Очаква се на своята среща на върха на 13-14 декември ЕС да удължи санкциите, наложени на Русия заради ролята й в украинската криза, посочва Ройтерс.

ЕС иска Г-20 да предприеме твърд подход към Саудитска Арабия заради заплахите за журналисти и към Русия заради действията й в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Туск призова лидерите от Г-20 да обсъдят "търговските войни, трагичната ситуация в Сирия и Йемен и руската агресия в Украйна".

Той не спомена убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но подчерта, че е важно да се осигури "основна безопасност на журналистите" и заяви, че "е наше задължение да настояваме нашите партньори да уважават тези основни принципи".

Сред лидерите от Г-20 има сериозни разделения и Туск призна, че "това е труден момент за международното сътрудничество".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ