Двама рожденици и младоженка на срещата на върха на ЕС в Брюксел

Двама рожденици и младоженка на срещата на върха на ЕС в Брюксел

Двама рожденици и младоженка на срещата на върха на ЕС в Брюксел

През юли 2014 г. германската канцлерка Ангела Меркел посрещна 60-ия си рожден ден на среща на лидерите на ЕС и журналист й изпя "Честит рожден ден". Днес тя става на 66 години и отново е в Брюксел, предава Ройтерс. Заедно с нея рожден ден днес празнува и португалският премиер Антониу Коща.

Този път обаче лидерката на най-влиятелната държава в Европа не звучеше приповдигнато, докато пристигаше за преговори с останалите лидери на ЕС, съмнявайки се дали ще успеят да преодолеят разногласията си, за да приемат план за милиарди евро, който да помогне на икономиките да се измъкнат от кризата, свързана с коронавируса.
"Всички започваме преговорите с много енергия, но трябва да кажа, че разногласията все още са много, много големи, така че все още не мога да кажа дали ще стигнем до решение", заяви тя, пише БТА.

Меркел получи подаръци от няколко лидери на страни от ЕС, но не е ясно дали те ще й донесат удовлетворението от споразумение за следващия бюджет на блока, на стойност 1 трилион евро, и на новия фонд за икономическо възстановяване на стойност 750 милиарда долара. Френският президент Еманюел Макрон например ú подари няколко бутилки бургундско бяло вино. А италианският премиер Джузепе Конте я снима с другия рожденик, португалския премиер Антониу Коща.

Срещата на високо равнище повлия и на личните планове на още един европейски лидер. Датската премиерка Мете Фредериксен беше принудена да премести сватбата си от петък за сряда, за да е свободна за посещението в Брюксел, отбелязва Ройтерс. "Отивам на "меден месец" на среща на върха на ЕС в Брюксел", пошегува се тя, като публикува в Туитър снимка на самата себе си на борда на самолета, с който отива на преговорите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ