ЕК: Сертифицирането на "Северен поток 2" може да отнеме два месеца или повече

ЕК: Сертифицирането на "Северен поток 2" може да отнеме два месеца или повече

Процедурата за одобрение на Европейската комисия за сертифициране за "Северен поток 2" може да отнеме до два месеца и след това може да бъде удължена. Това заяви представителят на Европейската комисия Вивиан Лунела на брифинг в Брюксел.

"Процедурата работи по следния начин. "Северен поток 2" първо трябва да подаде искане за сертифициране до германския регулатор, който след това ще трябва да приеме и да представи на Европейската комисия своя проект за решение за сертифициране, като поиска становището на Европейската комисия, както е предписано от нашата преработена Газова директива. Когато Европейската комисия получи това искане, тя ще има 2 месеца да отговори. И този период може да бъде допълнително удължен, но това е напълно различна процедура", каза Лунела.

Тя припомни, че от гледна точка на Европейската комисия "Северен поток 2" не е проект от общ европейски интерес - тоест проект, който получава подкрепа от ЕС.

"Целта на Европейската комисия винаги е била да гарантира, че когато се изгради "Северен поток 2", той трябва да работи в прозрачен и недискриминационен режим под необходимия надзор и в съответствие с европейските стандарти", каза представителят на ЕК.

По-рано Газпром обяви, че строителството на "Северен поток 2" е напълно завършено сутринта на 10 септември.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ