ЕК забранява титановия диоксид (E171) като добавка в храните

ЕК забранява титановия диоксид (E171) като добавка в храните

Европейската комисия обяви, че забранява употребата на титанов диоксид, познат и с наименованието си Е171, като добавка в храните, тъй като не се счита за безопасен за здравето.

Оцветителят се използва за придаване на бял цвят на много храни, включително тестени и сладкарски изделия, супи, салати и дресинги. Употребата му от производителите на храни трябва да приключи през идното лято.

ЕК дава време на бизнеса да преформулира продуктите, в които използва титанов оксид, затова храни с веществото може да се предлагат до шест месеца след влизане в сила на новия регламент. Органите по безопасност на храните в държавите членки трябва да гарантират, че на пазара не се пускат храни с титанов оксид след края на преходния период.

До това решение се е стигнало след научно становище на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) от месец май 2021 г., което заключава, че Е171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като хранителна добавка. EFSA не е успял да установи какъв е препоръчителният максимален дневен прием на веществото, „по специално поради възможни опасения по отношение на генотоксичността“, затова и безопасността на продукта не може да бъде потвърдена според ЕК.

Генотоксичността е способността на едно вещество да уврежда генетичния материал на клетките, което от своя страна може да доведе до рак.

Европейският орган по безопасност на храните продължава да преоценява риска на други хранителни добавки, чиято употреба е приета преди 20 януари 2009 година, включително карагенан (Е407), стеарил тартарат (Е483), естери на оцетната киселина (E472a, E472b, E472d, E472e, E472f), метавинена киселина (Е353), натриев тартарат (Е335) и калциев тартарат (Е354).