Еманюел Макрон ще бъде новият президент на Франция

Еманюел Макрон ще бъде новият президент на Франция

Еманюел Макрон ще бъде новият президент на Франция

Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция, съобщават европейските медии. Той надвива опонента си на балотажа в страната днес Марин льо Пен убедително, с 65.5% от гласовете, посочват първи данни на Kantar Public One Point-TF1-RTL, цитирани от BBC News. За Марин льо Пен са гласували 34.5%. 

39-годишният младок в политиката е поддръжник на Европейския съюз и наво явление на политическата сцена във Франция, заявил програма за развитие в подкрепа на бизнеса. Вотът за него е знак за проевропейски курс на Франция в света и добър знак за бъдещето на Европейския съюз, след като кандидатът на националистите Марин льо Пен губи със силно представяне, но не достатъчно да поведе страната и да организира в нея предложени действия, като антиимиграционна политика и референдум за излизане от ЕС.

Какво следва?

Мандатът на Франсоа Оланд, под чието управление Макрон беше министър на икономиката, изтича на 14 май, в 10 ч. местно време, така че новият президент трябва да встъпи в длъжност официално по това време, на тази дата. 

До средата на май държавният глава Макрон трябва да назове своя премиер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ