ЕНП реши - Манфред Вебер ще се бори за поста на Юнкер

ЕНП реши - Манфред Вебер ще се бори за поста на Юнкер

Почти предизвестено Европейската народна партия избра Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за Европарламент през май 2019 г., предаде „Политико“.

С това решение най-голямата партия в  Европейския парламент се надява да запази своя контрол върху водещата позиция в ЕС, която в момента се заема от Жан-Клод Юнкер.

При гласуването германецът получи 492 гласа, което се равнява на 79,2% от членовете на партийната група, докато неговият съперник от Финаландия Александер Стуб получи 20% от гласовете, или подкрепата на 127 от своите съпартийци.

„Вярваме ви!“, обърна се австрийският канцлер Себастиан Курц към Вебер в реч пред делегатите на конгреса.  

„Стоя пред вас не само с искане за подкрепа като кандидат, но и за да ви помоля за мандат, мандат за промяна на Европа!“, заяви на свой ред Вебер в официалната си реч пред ЕНП. Германецът акцентира и върху християнските традиции на Европа, което му спечели аплодисменти от неговите съпартийци.

На изборите през май Вебер най-вероятно ще се изправи пред настоящият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който към момента е единственият претендент за лидерското място в Партията на европейските социалисти (ПЕС), второто най-голямо политическо семейство в Европа.

През май избирателите в 27-те страни членки на ЕС ще определят новото разпределение на 705-те места в Европейския парламент. Всички най-високи длъжности в ЕС, включително ръководителите на комисията, съвета и парламента, ще бъдат открити за политическа надпревара през 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ