ЕП ще обсъди и гласува промените в правилата за международните пътни превози

ЕП ще обсъди и гласува промените в правилата за международните пътни превози

ЕП ще обсъди и гласува промените в правилата за международните пътни превози

Европейският парламент насрочи за днес обсъждане и гласуване на промени в правилата за международните пътни превози. Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че преди гласуването на текстовете ще подложи на гласуване допустимостта на процедурата, предава БТА.

Това се налага, след като през януари парламентарната комисия по транспорта отхвърли два от трите доклада с предложените промени. Ако днес се стигне до гласуване по същество, евродепутатите ще трябва да се произнесат по докладите и по около 2000 предложения за допълнения.

В случай, че ЕП успее да приеме решение, то ще очертае становището на институцията в преговорите със Съвета на ЕС и с Европейската комисия. Днешното решение по процедура представлява гласуване на първо четене. Евродепутатите разполагат с още само една сесия през април до разпускането си за изборите през май, на която биха могли да приемат решение и на второ четене. Това ще зависи също от изхода на преговорите с останалите институции на ЕС.

Обсъжданията в последната година очертаха различия във виждането на евродепутатите и на транспортните министри за необходимите промени. Представители на парламентарните групи потвърдиха, че обсъжданите текстове водят до видимо разделение по оста изток-запад.

Пред сградата на ЕП в Страсбург днес е насрочен протест на превозвачи от България, Румъния, Полша, Литва и Словения. Превозвачите протестираха през януари в Брюксел с настояването промяната на правилата да се отложи до сближаването на мненията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ