ЕС разреши сделката за придобиването на Банко популар от Сантандер

ЕС разреши сделката за придобиването на Банко популар от Сантандер

Европейската комисия днес официално даде зелена светлина за придобиването на испанската Банко популар (Banco Popular), достигнала до ръба на фалита, от сънародничката й Сантандер (Santander) за сумата от едно символично евро, предаде Франс прес.

Комисията, която следи за спазването на правилата за конкуренцията в ЕС, "стигна до заключението, че операцията няма да породи проблем за конкуренцията в Европейското икономическо пространство", се посочва в съобщението.

През нощта на 6 срещу 7 юни Сантандер купи само за няколко часа за едно символичната сума от едно евро Банко популар, която според Европейската централна банка (ЕЦБ) е била на ръба на фалита.

Това придобиване стана по силата на нов механизъм за намеса на ЕЦБ - Единния механизъм за преструктуриране - ЕМП (Single Resolution Mechanism-SRM), активен от януари 2016 година - един от стълбовете на проекта за Банков съюз.

Този механизъм е натоварен със задачата да организира координиран фалит на изпаднали в затруднение банки от еврозоната, като финансовата тежест се понася от банковия сектор. Дотогава ЕЦБ не беше прибягвала до него.

Прилагането на ЕМП, след одобрение на Европейската комисия, избегна спасяване на банката с пари на данъкоплатците.
Според испанския министър на икономиката Луис Де Гиндос Банко популар вече е нямала ликвидности още във вторник, 6 юни, и ако не е била купена, е нямало да може да отвори офисите си на следващия ден.

Сантандер беше принудена незабавно да инжектира 13 милиарда евро на сънародничката си след масовото изтегляне на спестявания от нейните клиенти.

След финансовата криза през 2008 година много европейски правителства отпуснаха колосални средства за спасяване на техни банки и след това самите те изпаднаха в затруднения, припомня АФП.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ