Бизнес лидери от Европа настояват Брюксел да не влошава търговските отношения с Китай

Бизнес лидери от Европа настояват Брюксел да не влошава търговските отношения с Китай

Бизнес лидери от Европа настояват Брюксел да не влошава търговските отношения с Китай

Бизнес лидери на водещи европейски компании настояват Брюксел да не изолират китайския бизнес, съобщи Уол Стрийт Джърнал. Организацията се противопостави на сигналите, че европейският политически елит ще се стреми към „стратегическа автономия“, както от САЩ, така и от Китай.

Мнението е изразено от Европейската кръгла маса на индустриалистите (ERT) -  организация, която включва близо 60 изпълнителни директори на някои от най-големите европейски концерни, като Nestle, ThyssenKrupp, Total, Siemens, Telefonica, EADS, Repsol и други. В позиция разпространена днес те настояват политиците на ЕС да продължават да работят за подобряване на търговските отношения между блока и Китай.

Европейският бизнес също така настоява Брюксел да не използва икономическите шокове от глобалната пандемия, за да превърне усилията за европейска автономия в сектора на производството в протекционизъм.

„Имаме убеждението, че концепцията за стратегическа автономия може лесно да се превърне в протекционизъм“, коментира Якоб Валенберг, председател на шведския холдинг Investor AB.

Според изданието  много представители на ЕС са поставили фокус върху възстановяването на силните отношения със САЩ в последните месеци. Затова бизнес лидерите настояват да не се загърбват отношенията с Китай, както това се е случило в САЩ.

„Китай започна да отваря редица сектори за външни инвеститори – като банкиране, застраховане и други – именно под влиянието на ЕС и това може да подобри нашата бизнес позиция с Китай“, коментира още Ванелберг. „Отношенията ни са далеч от перфектни, но подобряването ще стане именно с настояване и работа от наша страна“, добавя още той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ