Първата жена президент на Гърция встъпи в длъжност

Първата жена президент на Гърция встъпи в длъжност

Първата жена президент на Гърция встъпи в длъжност

Екатерини Сакеларопулу  положи клетва като президент на Гърция, съобщава БТА. Тя е първата жена на този пост в страната.

Екатерини Сакеларопулу е родена на 30 май 1956 г. в Солун. Баща й е бил заместник-председател на Върховния съд по граждански и наказателни дела. През 1987 г. тя завършва юридическия факултет на Атинския университет, през 1989-1990 г. продължава образованието си в Парижкия университет 2, специализира конституционно и административно право.

През 1982 г. става помощник съдия в Държавния съвет /Върховен административен съд/, през 1988 г. е младши съветник в съда, а през 2000 г. - съветник.

През 2015 г. е назначена от правителството на Гърция за заместник-председател на съда, а през 2018 г. го оглавява, ставайки първата жена на този пост /Сакеларопулу е председател на Държавния съвет до 2020 г./

В периода 2013-2015 г. Сакеларопулу е член на дисциплинарната колегия на Министерството на външните работи на Гърция.

Екатерини Сакеларопулу се е занимавала също с обществена, преподавателска и научна дейност.

През януари 2020 г. премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предложи кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за президент на страната. По неговите думи е дошло време държавата да бъде оглавена от жена.

Сакеларопулу прие предложението на Мицотакис, подчертавайки, че то оказва чест както на гръцкото правосъдие, така и на съвременните гръцки жени. На 22 януари Сакеларопулу бе избрана в първия кръг на гласуване, получавайки 261 гласа, като бе необходима подкрепата на 200 депутати от общо 300. В гласуването участваха 294 депутати.

Сред основните насоки в дейността на новата си длъжност тя посочи сигурността, подкрепата за социално незащитените групи от населението, защитата на околната среда.

Екатерини Сакеларопулу владее английски и френски език. Тя е в граждански брак с Павлос Коцонис /юрист/.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ