Искат свикване среща на върха на ЕС за Близкия изток

Искат свикване среща на върха на ЕС за Близкия изток

Искат свикване среща на върха на ЕС за Близкия изток

Председателят на комисията за външна политика на Бундестага Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел призова Европейският съюз да свика среща на върха за Близкия изток заради засилването на напрежението в региона, съобщи в електронното си издание в. "Нойе пасауер пресе".

Рьотген предупреди за опасност от увеличаване на насилието в Близкия изток след решението на САЩ да се изтеглят от споразумението за иранската ядрена програма.

"Тези заплахи са доста конкретни. Цялата американска политика в Близкия изток съдържа риск от изостряне на конфликта - от преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим до опита арабско-сунитският свят да бъде насочен срещу Иран. Целият регион е пълен с конфликти, омраза и война", каза той в интервю за германското издание.

Рьотген настоя ЕС да поеме по-голям ангажимент и да свика среща на върха за Близкия изток.

"Европейската дипломация и външна политика трябва сега да бъдат издигнати на най-високо ниво. В крайна сметка става въпрос за нашите собствени интереси, свързани със сигурността и стабилността в Европа, които вече не можем да отделяме от политическата обстановка в Близкия изток", заяви той.

"Мисля, че ЕС би трябвало, колкото е възможно по-скоро, да отправи покана за среща на върха за Близкия изток заедно с държавите от региона", каза Рьотген.

Според него е жалко, че европейците "до този момент показват твърде малко воля за поемане на истинска отговорност и политически рискове".

По негово мнение зад решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отхвърли споразумението за иранската ядрена програма стоят вътрешнополитически сметки, а не външнополитически основания.

"При Тръмп вече няма никаква американска външна политика. При него неизменно става въпрос за това да бележи вътрешнополитически точки и да унищожи блестящото дипломатическо постижение на своя предшественик, каквото е ядреното споразумение с Иран", заяви Рьотген.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ