Канада не се отказва от CETA

Канада не се отказва от CETA

Канада не се отказва от CETA

Канадското правителство не престава да храни надежда, че е възможно споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA) скоро да бъде подписано, информира днес електронното издание на германския в. "Ханделсблат".

"СЕТА не е мъртво", заяви канадският министър на външната търговия Кристия Фрийланд в Отава.

"Готови сме да пътуваме за Европа, за да подпишем на 27 октомври", заяви тя и призова европейците да изгладят вътрешните си различия и да разчистят пътя за споразумението.

Фрийланд не пожела да отговори на многократно задавания въпрос дали Канада би била готова да подпише в един по-късен момент.

Първоначално бе планирано споразумението да бъде официално подписано при посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври. Белгийският премиер Шарл Мишел вчера обаче уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Белгия не може да даде съгласие за сделката заради съпротивата на френскоезичната провинция Валония. По-късно Туск каза, че все още има вероятност срещата на върха да се състои.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц днес заяви пред германско радио, че не очаква споразумението да бъде парафирано тази седмица, предаде Ройтерс.

"Това ми се струва много, много трудно", каза той пред радио "Дойчландфунк", допълвайки, че поради тази причина срещата на върха с Канада трябва да бъде отложена.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ