Кои са най-добре платените сектори в ЕС?

Кои са най-добре платените сектори в ЕС?

Кои са най-добре платените сектори в ЕС?

Заплащането на хората значително се променя в зависимост от вида икономическа дейност. В кои сектори се печели най-много и в кои най-малко също се различава в отделните страни. Кои са тези високо и ниско платени отрасли на базата на средното месечно брутно възнаграждение? Отговорите на тези въпроси дава ново проучване на Евростат, цитирано от БТА
През 2018 година информационният и комуникационният сектор е бил най-високо платеният в 12 от 27 страни членки и е бил на второ място в други четири. Средното месечно възнаграждение е било високо и при финансовите и осигурителни дейности. Това е бил най-високо платеният сектор в само четири страни от ЕС (Франция, Унгария, Малта и Швеция), на второ място в 16 страни и на трето в шест страни членки. Друг сектор, в който служителите са имали високи доходи е "Електричество, газ и доставки на климатици". Той е бил най-добре платеният в пет страни членки и вторият най-добре платен в други две.
На противоположния край на класацията се нарежда секторът "Настаняване и хранене", който е бил най-ниско платеният във всички страни членки с изключение на Гърция, Малта и Словения (вторият най-ниско платен) и Хърватия (третият най-ниско платен). "Административни и помощни услуги" са вторите най-ниско платени в повечето страни членки (12 от 27) и на дъното на таблицата в Гърция, Хърватия и Словения.
"Образование" е бил най-добре платеният сектор в Люксембург и вторият най-добре платен в Кипър през 2018 година. "Продажби на едро и дребно, поправка на моторни превозни средства и мотоциклети" е бил средно най-високо платеният в Гърция, но е сред тези с най-ниско заплащане в повечето страни членки.
Възнагражденията в "Строителство" са в средата на класацията в повечето страни членки. Секторът е най-високо позициониран в Полша, където е е шестият най-добре платен и седмият с най-високи заплати в Естония, Латвия, Нидерландия и Швеция. За сметка на това строителният сектор е бил най-слабо платеният в Малта през 2018 година и сред най-ниско платените в Хърватия и Румъния (вторият най-ниско платен), както и в Унгария, Португалия и Словения (третият най-ниско платен).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември