Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията, става директор в Световната банка

Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията, става директор в Световната банка

Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията, става директор в Световната банка

Българският еврокомисар с ресор „Бюджетна политика и данъци” и заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие (IBRD) и Международната асоциация за развитие (IDA) от групата на Световната банка. Това съобщи самата тя в изявление в сайта на ЕК.

IBRD и IDA са две от петте институции, формиращи Групата на Световната банка. Останалите са Международната финансова корпорация (IFC), Международния център по регулиране на инвестиционни спорове (ICSID) и Многостранна агенция за гарантиране на инвестициите (MIGA). Тя ще заеме постовете от 2 януари 2017 г.

„С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева”, заяви по повод оставката на Георгиева председателят на Еврокомисията  Жан-Клод Юнкер.

„Това, че тя е била поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многобройните й дарби и за нейния професионализъм, добавя той. Искрено я поздравявам на новото поприще. Кристалина Георгиева бе отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам. Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много”, посочи Юнкер.

„Работата на ЕК трябва да продължи. Затова помолих еврокомисаря Гюнтер Йотингер да поеме задълженията на Кристалина Георгиева”, допълва председателят на ЕК.

Юнкер отбелязва, че е съобщил на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за оставката на Георгиева и решението, свързано с Йотингер. Сега предстои България да представи нов кандидат, който да довърши еврокомисарския мандат на Георгиева след назначение от Съвета на ЕС, в съгласие с ЕП и председателя на ЕК.

Юнкер заявява, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК.

Ето и изявлението на Кристалина Георгиева в сайта на Европейската комисия. То беше публикувано на български език минути преди 18.00 ч. и в профила й във Facebook:

"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси.

Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор в Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ