Мария Габриел обсъди с Бил Гейтс стратегии за пробивни иновации

Мария Габриел обсъди с Бил Гейтс стратегии за пробивни иновации

Мария Габриел обсъди с Бил Гейтс стратегии за пробивни иновации

"Със съоснователя на Microsoft Bill Gates обсъдихме как можем да задълбочим сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия." Това съобщи във фейсбук профила си комисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел. Двамата са провели среща в Европейската комисия, на която са обсъдили как може да се задълбочи сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия.
Специален фокус в разговорите са били съвместното финансиране за клинични изпитвания на лекарствени продукти за справяне с инфекциозните заболявания, засягащи предимно Африка на юг от Сахара. По време на срещата е станало ясно, че е нужна гъвкавост при финансирането на стратегически изследвания за болести, свързани с бедността. Комисар Габриел отбеляза, че Европейската комисия вижда това партньорство в контекст на Глобалното здравно партньорство с държавите-членки и африканските страни и може да бъде в рамките на бъдещата програма Хоризонт Европа. Двамата разискваха и важността на бюджета за изследвания и иновации, които са от съществено значение за изпълнението на "зелената сделка", както и възможностите, предоставяни от това партньорство. Фондацията на Бил Гейтс възнамерява да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда щатски долара на година.
"Нужно е да развием по-тясно сътрудничество между множество участници на инвестиционния фронт, за да се превърнат политическите приоритети в инвестиционни стратегии. Това е от съществено значение, за да имаме пробивни иновации в полза на компаниите, гражданите ни и за отговор на предизвикателствата на климата и енергията", посочва българският еврокомисар Мария Габриел.

[[{"fid":"341929","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":568,"width":852,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ