Мей ще пие "следобеден чай" утре с Юнкер в Брюксел

Мей ще пие следобеден чай утре с Юнкер в Брюксел

Британският премиер Тереза Мей ще пие утре "следобеден чай" с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, съобщи говорител на институцията.

Цел на срещата е подготовка на заседанието в неделя на Европейския съвет, на което се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да утвърдят постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и политическо изявление за бъдещите отношения с Лондон, предава БТА.

ЕК заяви, че ще бъдат взети предвид опасенията на Испания по отношение на Гибралтар. Испанските власти заплашиха, че няма да подкрепят споразумението, ако исканията им не бъдат отчетени. Говорителят не даде отговор на въпроса дали до неделя е възможна промяна в постигнатото предварително споразумение, или исканията на Мадрид ще бъдат взети предвид в политическото изявление за бъдещите отношения. Говорителят отбеляза, че преговорите по съдържанието на това изявление не са приключили.

По-рано днес Мей се обърна пряко към избирателите в Северна Ирландия с призив да подкрепят сделката й за Брекзит, като написа във в. "Белфаст телеграф", че споразумението ще постави района във "фантастична позиция", предаде Ройтерс.

"При тази сделка Северна Ирландия със сигурност я очаква светло бъдеще. Тя ще бъде врата както към пазара на Европейския съюз, така и към пазара в останалата част от Обединеното кралство", заяви Мей във вестника, който е известен с юнионистките си възгледи, подкрепящи запазване на британското управление в Северна Ирландия.

Сделката на Мей среща яростна съпротива от най-голямата северноирландска политическа сила - Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която поддържа правителството на министър-председателката в британския парламент.

ДЮП каза, че ще продължи да работи с правителството на Мей, за да се опита да я накара да промени своята сделка за Брекзит.

"Ние сме съсредоточени върху стремежа да развалим тази вредна сделка . . . и затова искаме да продължим да работим със сегашното правителство, за да видим дали сделката може да бъде променена", заяви говорителят на ДЮП за Брекзит Сами Уилсън по радио Би Би Си Ълстър.

По думите му партията няма да настоява за смяна в ръководството на Консервативната партия на Мей.

Британският правосъден министър Дейвид Гок каза, че Мей може да прокара своята сделка за Брекзит през парламента, защото противниците ще видят, че това е единственият път напред, а работодателите ще окажат натиск върху депутатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ