Нова Каледония остава част от Франция

Нова Каледония остава част от Франция

Малката тихоокеанска територия на Нова Каледония гласува да остане част от Франция в дългоочакван референдум за независимост, който даде много по-краен краен резултат, отколкото се очакваше, пише CNN.

Тихоокеанският отров се доближи до своята независимост повече от всякога тази неделя, когато 56% от гласоподавателите решиха да останат част от Франция, въпреки очакваните 70% при предварителните изследвания на нагласите. Това е първият от трите възможни референдума за бъдещето на територията. Следващо такова гласуване може да се проведе през 2020 г., ако местното правителство го одобри.

Колониално наследство на вече несъществуваща империя, Нова Каледония е една от няколкото територии в региона, управлявани дистанционно, които все повече се стремят към самоуправление.

Нова Каледония е архипелаг в югозападния Тихи океан - една от 12 отвъдморски територии, в които Франция запазва суверенитета си от края на колониализма. Намира се на около 1120 км източно от Австралия и 17 хил. км от столицата на Франция. Въпреки че някои от правомощията са прехвърлени на островната управа, населението е френско и гражданите гласуват на изборите в страната.

Френският президент Емануел Макрон заяви след гласуването, че е "горд, че мнозинството от населението на Нова Каледония са избрали да останат французи", макар за това да са гласували основно етническите европейски. "Това е знак за доверие във Франция, нашето бъдеще и нашите ценности. Всеки един от нас може да усети и сподели тази гордост", казва Макрон.

Френският лидер не спомена възможността за провеждането на бъдещи референдуми, отбелязва главният вестник на острова Les Nouvelles Calédoniennes (LNC). Вестникът прогнозира, че резултатите биха могли да се използват като аргумент за бъдеща анкета след две години.

Гласуването не мина без размирици. Някои пътища към столицата Нумеа бяха блокирани от преобърнати автомобили и горящи гуми, съобщава френската телевизия La Première. 

"За нас това е просто въпрос на време, а вие знаете, че времето в Океания се измерва по различен начин", заяви сепаратиста Даниел Гоа миналия месец. "Докато има и един останал каледонец, той ще се бори за свободата си", добави той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ