Разпускат част от ограничителните мерки в редица европейски страни

Разпускат част от ограничителните мерки в редица европейски страни

Разпускат част от ограничителните мерки в редица европейски страни

В няколко европейски страни от днес се облекчават част от строгите мерки за ограничаването на разпространението на новия коронавирус. Сред тях са зависимите от туризма Италия, Португалия и Гърция. 

След двумесечна блокада в Италия - страната с втория най-голям брой жертви, от днес са разрешени разходките в парка и посещението при роднини, но с препоръка да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията, съобщи БНР. Ресторантите могат да отворят, за да приготвят храна за вкъщи. Подновява се и търговията на едро и частните строителни обекти. На работа ще се върнат около 4,5 милиона души.

От днес пътниците на "Евростар" от Великобритания ще трябва да носят маски или шалове върху лицето, в съответствие с указанията на правителствата на Франция и Белгия. Също от днес носенето на маски е задължително в обществения транспорт в Испания.

Редица магазини отварят в Португалия и Гърция. В южната ни съседка от днес гражданите могат да излизат без да изпращат SMS или да имат писмено разрешение. Църквите отварят врати за индивидуални молитви. Отварят се и някои администрации. В болниците се подновяват плановите операции и консултациите. Разрешават се и индивидуалните спортни занимания на открито.

В Унгария пък могат да отворят някои магазини и музеи, както и външната част на ресторантите и хотелите, също и басейните. Ограниченията обаче остават в сила за столицата Будапеща, където са общо 70 процента от регистрираните случаи в страната.

Очаква се да отворят някои училища в Германия. В Словения и Полша се разрешава на някои бизнеси и обществени пространства да възобновят дейност. В Полша ще заработят молове и хотели.

От днес Белгия влиза в първата фаза от смекчаването на карантинните мерки.
Макар че работата от дистанция остава приоритетна, от днес се възстановяват дейностите между професионалните групи, по-известни като "бизнес ту бизнес".
Отварят врати галантериите и магазините за платове, което ще позволи на хората да си купуват материал, от който да си правят маски. Носенето им става задължително в обществения транспорт. Започва и постепенното завръщане към класическото здравеопазване, което да позволи на хората, например хронично болните, да се лекуват нормално. Паралелно с това се очаква сериозно да се увеличи капацитетът на тестовете - поне до 25 хиляди дневно, както и да се развие система за проследяване на заразените и хората, които са били в контакт с тях. Училищата, ресторантите и останалите заведения остават затворени.

В Косово от днес мерките също са по-леки, след като броят на заразените намаля, а на оздравелите се увеличи. Карантината в няколко града се отменя, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди и след обяд. Подновяват работа строителите, както и някои дейности в сферата на услугите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ