Отбелязва се спад на мигрантските потоци към Европа

Отбелязва се спад на мигрантските потоци към Европа

Отбелязва се спад на мигрантските потоци към Европа

Броят на нелегалните пресичания на границата през четирите основни мигрантски маршрута към Европейския съюз е спаднал с 43 % през първите 7 месеца на годината, се посочва в разпространено вчера в Брюксел изявление на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фонтекс, съобщи ДПА. 

Общият брой на засечените пресичания на границата през седемте месеца е около 73 500, като през юли броят им е с 18 % по-нисък в сравнение с миналата година - близо 14 900. 

Миналия месец западносредиземноморския маршрут са използвали над половината от всички нелегални мигранти, пристигнали в ЕС. Броят на мигрантите, достигнали Испания, се е увеличил четирикратно в сравнение с миналата година, до близо 8800. Като цяло, по този маршрут са проникнали 23 100 мигранти, над два пъти повече в сравнение с миналата година, като три четвърти от тях са от субсахарска Африка. 

За сметка на това рязко е спаднал броят на мигрантите, използвали централносредиземноморския маршрут, по който миграцията е спаднала с 83 % в сравнение с юли 2017 г. Общият брой за 7-те месеца - около 18 200 - е спаднал с 81 % в сравнение с миналата годината. 

Мигрантските потоци през източното средиземноморие са нараснали със 75 % през 7-те месеца, до 29 500 души.

Основният миграционен маршрут в Западните Балкани от Сърбия до Унгария и Хърватия продължава да се използва от малък брой нелегални мигранти, се отбелязва в съобщението на Фронтекс. При все това един успореден маршрут през Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина, както и от Сърбия към Босна и Херцеговина, изпитва все по-голям миграционен натиск. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ