След Канада "Конвой на свободата" тръгва и в Европа

След Канада Конвой на свободата тръгва и в Европа

След Канада "Конвой на свободата" тръгва и в Европа

Вдъхновени от шофьорите на камиони, които парализираха канадската столица Отава, противници на ваксините смятат да организират мащабни протести в Париж и други европейски столици, от които да се насочат към Брюксел за масова демонстрация на 14 февруари, предаде канадското издание „The Globe and Mail”.

Съобщава се, че „Европейският конвой на свободата“, както е известен в Twitter и други социални мрежи, ще започне с протести във всички 27 национални столици в Европейския съюз, макар че до момента не е ясно дали е подадена молба за демонстрации до властите в Брюксел, както изисква закона.

Протестите срещу ваксините в Европа далеч не са нещо ново.

На 23 януари - около седмица преди „Конвоя на свободата да достигне Отава, около 50 хил. демонстранти излязоха на улиците в Брюксел, за да изразят недоволство от ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. Недоволните скандираха „Свобода!“ и носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения.

Големият протест в Брюксел дойде след подобни демонстрации в други европейски столици като Париж, Лондон, Атина, Хелзинки и Стокхолм.

Събитията в Отава изглежда са вдъхнали нов живот на европейските протести, като от ситуацията вече се възползват популистки и крайнодесни партии като „Алтернатива за Германия“.

На последните парламентарни избори в страната през септември „АзД“ се яви с лозунга „Германия. Но нормална“, изразявай опозицията си срещу мерките в страната. Партията привлече 10% от гласовете и представлява петата най-голяма група в парламента.

Социалните мрежи изглежда са мотивирали много хиляди европейци да подкрепят или да участват в протестите, чиято кулминация е в Брюксел.

Групата във Facebook „Le convoi de la liberté“ достигна 315 000 членове до сряда следобед. В ней се споделят множество клипове, показващи автомобили, микробуси и мотоциклети (големите камиони са рядкост), които се насочват от Ница, Байон, Страсбург и други градове към Париж, където протестът е планиран за петък и събота.

Много от членовете на групата казват, че протестът им е „вдъхновен от Канада“, а сайтът призовава своите последователи да „обсадят столицата“ по примера на канадския протест, който от дни блокира столицата Отава. Сходна акция предприеха тази седмица и протестиращи в Уелингтън, Нова Зеландия.

Над 30 канала в Telegram са свързани с предстоящия протест, като един от тях има 50 хил. членове, а друг – 18 хил.

Едноминутно видео, публикувано в сряда в канал на Telegram, показва канадски камиони, които се отправят към Отава, с цел да вдъхнови протести в Европа. Във видеото се казва: „Канадците ни показаха пътя. ... Опитаха се да ни разделят, но ни събраха. Опитаха се да ни депресират, но ние сме по-живи от всякога.”

Европейските протести обаче може да се окажат не толкова бурни и шумни, колкото тези в Отава, като организаторите на френския конвой призоваха протестиращите да спазват закона и да избягват насилие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ