Първа глоба за носене на никаб в Дания

Първа глоба за носене на никаб в Дания

Първа глоба за носене на никаб в Дания

В Дания бе наложена първата глоба за носене на ислямско було никаб на 28-годишна жена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Полицията била повикана в търговски център в североизточния град Хорсхолм, където тази жена се сбила с друга жена, която се опитала да ѝ махне никаба, съобщи полицейски говорител. При боричкането никабът паднал, но после жената отново си го сложила. Тогава полицията снимала жената с никаба и взела кадри от инцидента от наблюдателните камери на мола.

Жената била уведомена, че ще получи по пощата известие за глоба от 1000 крони (134 евро) и че трябва или да махне никаба, или да напусне публичното място. Тя избрала второто. От 1 август носенето на обществени места в Дания на бурка (изцяло покриващо лицето було), никаб (було, което покрива лицето без очите) или други скриващи лицето аксесоари се наказва с глоба до 10 000 крони (1340 евро).

Правозащитници се обявяват против тази мярка, докато поддръжниците ѝ смятат, че тя цели да улесни интеграцията на мюсюлманските имигранти в датското общество. Други европейски страни, където са въведени подобни ограничения, са Белгия, Франция, Германия и Австрия, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ