Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент

Роберта Мецола е новият председател на Европейския парламент

Малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия е новият председател на Европарламента. Тя беше избрана още на първото гласуване с голяма преднина пред другите кандидати за поста. Кандидатурата й беше подкрепена с 458 гласа "за", като за абсолютно мнозинство ѝ бяха необходими 309 гласа. Поради пандемията гласуването се проведе дистанционно.

До новите избори се стигна, след кончината на досегашния председател Давид Сасоли. Общо четирима бяха кандидатите за поста председател на Европейския парламент за втората половина на мандата 2019-2024 г.: Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левицата, Испания). 

Мецола, която днес навършва 43 години, става третата жена, оглавявала Европейския парламент. Тя е адвокат по професия, майка на четири деца. Евродепутат е от 2013 г. и заместник-председател на Европарламента от 2020 г. Консервативната депутатка наскоро придоби популярност, като пое поста от Сасоли, който отсъстваше от залата в продължение на седмици поради заболяване. 

"Благодаря, скъпи европейски колеги. Първото нещо, което ще сторя като председател на ЕП е да продължа наследството, оставено ни от Давид Сасоли. Той беше боец. Бореше се за нас и за ЕС, вярваше в силата на Европа. Благодаря ти, Давид!", бяха първите думи на новата шефка на ЕП.

В кампанията си за председателското място тя беше представена като млада, но опитна жена лидер, която може да вдъхнови и изгради консенсус в разразилите се политически разделения в Европа, пише Politico. Мецола ще поеме контрола над законодателния орган на ЕС в продължение на две години и половина, докато Парламентът се занимава с някои от най-спорните си въпроси: намаляване на въглеродните емисии, дигитализация на икономиката, укрепване на армията на блока и засилване на спазването на върховенството на закона от ЕС преди изборите през 2024 г.

Мецола се превърна в една от най-влиятелните жени-депутати в асамблеята, откакто беше избрана през 2013 г., достигайки до поста на първи вицепрезидент на Парламента. В допълнение към законодателната ѝ работа, ЕНП представя Мецола и като майка, силно ангажирана с политически активизъм. 

Една от спорните теми, където Мецола се бори да гради мостове, е тази за абортите. В Малта, преобладаваща католическа нация, абортът все още е незаконен - ​​единствената страна от ЕС, където това е забранено, а населението широко подкрепя забраната.

В Брюксел Мецола се противопостави на няколко доклада и резолюции, призоваващи жените да имат достъп до услуги за безопасни аборти и осъждащи законодателни действия за ограничаване на този достъп. През 2015 г. тя дори направи изявление с други малтийски евродепутати от ЕНП, в което се казва, че остават "категорично против абортите".

През миналия юли тя защити позицията си, след като гласува против доклад, определящ аборта като човешко право. "Без одобрението на националния ни парламент институциите на ЕС не могат да наложат никакво законодателство на Малта в тази област", ​​посочи Мецола пред малтийския уебсайт Lovin Malta.

Като бивш координатор на ЕНП по темата и член на мощната парламентарна комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), Мецола настоя за споделяне на тежестта на мигрантската вълна в рамките на блока – тема, важна за Малта, като средиземноморска островна държава, която е сред страните на първа линия при мигрантски приток. Позицията беше в противоречие с някои от по-консервативните членове на ЕНП, като френския евродепутат Франсоа-Ксавие Белами, който нарече преместването "безсмислена идея".  

През 2016 г., на фона на притока на мигранти от Сирия, Мецола изготви доклад, призоваващ ЕС да предприеме "холистичен подход" към въпроса. Оттогава досега обаче блокът така и не успя да постигне споразумение за обработка и преместване на мигранти. В момента се разглежда нов пакт за миграцията и убежището.