Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания

Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания

Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания

Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания, предаде Би Би Си. 

Той е с пакистански произход, син е на шофьор на автобус, който пристига със семейството си във Великобритания през 60-те години на миналия век.

Джавид е първият представител на етническо малцинство, който получава този правителствен пост.

Назначението му беше обявено от офиса на премиера Тереза Мей в Twitter.

48-годишният Джавид заема мястото на подалата снощи оставка Амбър Ръд. Той влезе в британския парламент през 2010 г. и подкрепяше оставането на Великобритания в ЕС по време на кампанията преди референдума по въпроса през 2016 г., въпреки че по-рано бе считан за евроскептичен. 

От около две седмици 54-годишната Ръд бе подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно. Пред парламентарна комисия министърката отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации, но беше обвинена, че е заблудила депутатите, отбелязва АФП.

Ръд плаща за т.нар. скандал „Уиндръш“, предизвикал вълна от възмущение, след като в. „Гардиън“ съобщи, че на хора, дошли от Карибите в десетилетията след Втората световна война, наскоро са били отказани медицински грижи и са били заплашени с депортирани, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната, допълва bTV.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ