Салвини: Първо ще победим вируса, а след това ще помислим дали да кажем довиждане на ЕС

Салвини: Първо ще победим вируса, а след това ще помислим дали да кажем довиждане на ЕС

Салвини: Първо ще победим вируса, а след това ще помислим дали да кажем довиждане на ЕС

Първо нека победим вируса, а след това ще помислим за Европа. Ако е необходимо, ще се сбогуваме, без да казваме благодаря. Това написа бившият вицепремиер и вътрешен министър на Италия Матео Салвини в Twitter, след като няколко страни в блока отхвърлиха идеята за емитиране на общ дълг в Еврозоната, станал известен като „коронаоблигации“, който да помогне в борбата срещу епидемията.

Салвини заяви, че е трябвало да минат 15 дни, докато хората умират, за да се разбере кой е готов да помогне на страната и как. Той също така определи ЕС като „свърталище на змии и чакали“.

Същевременно с това лидерът на опозицията благодари на всички кметова в страната за тяхната работа, без акцентира върху политическата им принадлежност.

Припомняме, че по-рано през седмицата председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард отправи призив към финансовите министри на страните от Еврозоната да обмислят еднократното издаване на общ дълг - „коронаоблгации“. Тази идея обаче среща силен отпор от страна на Германия, Холандия и другите северни страни в съюза.

Според германският канцлер Ангела Меркел и холандският премиер Марк Рюте кризата може да бъде разрешена с помощта на Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) - спасителния фонд на блока с неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

„Те искат да затънем в дългове, за да могат да ни накажат", заяви в тази връзка италианският министър на промишлеността Стефано Патуанели , докато министърът на външните работи Луиджи Ди Майо каза, че „Европа трябва да бъде по-справедлива“.

По-рано вчера Салвини заяви още, че Китай е извършил престъпления срещу човечеството, опитвайки се да прикрие епидемията от коронавируса. Той добави, че Пекин опитва да избегне критиките, като насочва общественото внимание върху помощта, която изпраща на Италия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ