Стиглиц: Италия ще напусне Еврозоната

Стиглиц: Италия ще напусне Еврозоната

Стиглиц: Италия ще напусне Еврозоната

Известният американски икономист и носител на Нобелова награда за 2001 г. Джоузеф Стиглиц смята, че Италия скоро ще излезе от Еврозоната. Той заяви това в интервю, публикувано в германския вестник „Велт”, цитиран от ТАСС.

„Все по-силно чувствам разочарованието на италианците от еврото. На тях им става ясно, че еврото не функционира в Италия”, заяви експертът. Той отбеляза, че икономиката на страната се намира в дълбока криза, почти 10 години не се наблюдава ръст на производството, а безработицата само нараства.

„На италианците им е много трудно от емоционална гледна точка да признаят създалата си ситуация, затова те се бавят с взимането на решение”, убеден е Стиглиц.

Той също така отбеляза американската следа в европейските проблеми. „Кризата започна в САЩ, но американската икономика вече се оправи от нейните последици, докато в Еврозоната цари объркване“, каза икономистът.

Според него Еврозоната се нуждае от дълбоки реформи, например създаването на банков съюз, но европейските лидери не са готови на това сега. „На зоната с единна валута й липса сплотеност, предаде БГНЕС. Разтревожен съм от скоростта, с която се вземат решенията. Много време отива на вятъра”, категоричен е Стиглиц.

Икономистът прави извода, че още през следващата година Еврозоната ще претърпи съществени промени. „През следващите 10 години Еврозоната все още ще съществува. Но е малко вероятно, че всички 19 страни от ЕС ще запазят членството си във валутния съюз”, прогнозира Стиглиц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ